E55

Nordeaflytt riskerar pressa aktiekursen

Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 14 mars 2018Publicerad: 14 mars 2018

Inför Nordeas flytt till Finland kan det vara läge att sälja aktierna för att undvika en väntad kursnedgång.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Om beslutet på Nordeastämman på torsdag landar i att Nordea flyttar från Sverige till vårt grannland Finland kommer det påverka Nordeas andel av Stockholmsbörsens olika börsindex. Och förberedelsen för en eventuell flytt har redan påbörjats.

– Absolut, vi jobbar ihop med dem. När beslutet eventuellt fattas så påbörjar processen med själva genomförandet under hösten, säger David Augustsson, pressansvarig på Stockholmsbörsen.

ANNONS

Idag är Nordeas vikt 10 procent i OMX30, som är index över de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Flyttar Nordea minskar Nordeas vikt med runt 16 procent, till 8,4 procentenheter. Den exakta siffran kan variera eftersom något annat bolag kan gå väldigt starkt.

Anledningen till viktminskningen är att enbart aktieinnehav som är registrerade hos Euroclear Stockholm kommer ingå i det lokala svenska OMX-indexet.

Det får konsekvenser för framför allt rena indexfonder men även för förvaltare som följer index noga. Minskar Nordeas vikt i index behöver de minska sitt Nordeainnehav. Och de är inte ensamma. Fler kan behöva vikta om.

Personer E55 har talat med spår ett ökat utbud av Nordeaaktier på Stockholmsbörsen. En strategi man kan ha är därför att sälja sitt Nordeainnehav i god tid och vänta på köptillfälle när flera aktörer viktar om.

– Det här är bara en mekanism som sker per automatik och allt annat lika så betyder ett ökat utbud av aktier att aktien går sämre, säger en person med lång erfarenhet av aktieförvaltning.

Samtidigt som Nordea skulle minska i svenska index skulle bolagets vikt i finska indexet OMXH25 öka med 6,5 procentenheter till 10 procent. Det är den högsta nivån ett bolag kan ha i det indexet)

Fullföljer Nordea flytten under hösten, kommer förändringarna påverka OMXS30 och OMXH25 först i början av 2019.

ANNONS

– Men andra index, som All Share och Stockholm Benchmark Index kan komma att påverkas tidigare, alla index beräknas på olika sätt och vi har tusentals, säger David Augustsson på Stockholmsbörsen.

För att flytten ska gå igenom krävs det två tredjedelar av de närvarande rösterna på stämman. Och det mesta tyder just nu på att det blir en flytt. Hittills är det bara Aktiespararna och AMF Pension som sagt att de kommer rösta nej. Pensionsbolaget Alecta, som är Nordeas tredje största ägare, Fjärde AP-fonden och Swedbank Robur stödjer en utflyttning från Sverige.

– Men det är inte roligt. Det är alltid tråkigt när stora huvudkontor flyttar från Stockholm, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta till SvD Näringsliv.

Även de utländska ägarna har rekommenderats att rösta för en flytt och Nordeas största ägare Sampo med över 20 procent av rösterna är självskriven ja-sägare på torsdagens stämma.

Nordea-aktien har återhämtat sig de senaste veckorna men handlas ännu inte över 100-kronorsnivån där den låg innan börsfallet i början på februari.

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS