Ica höjer priserna på mat - ungefär halva sortimentet berörs, skriver SvD. Orsaken är enligt Icas vd Per Strömberg den svaga kronan, som han skyller på Riksbanken och Stefan Ingves.


Mest läst i kategorin

Maten blir dyrare, i alla fall på Ica. I alla fall sådan mat som är importerad – och det vill säga inte lite. Frukt, grönt, konserver, ris och pasta, bland mycket annat.

Foto Janerik Henriksson/TT
– Ja, det blir en konsekvens av den svaga kronan. När vi får en försvagad krona, både mot euron och dollarn, och vi köper in produkter utifrån så blir dessa relativt dyrare. Då måste vi höja priserna, säger Per Strömberg, vd för Ica till SvD.
Kunderna får betala
Ica tar ut hela prishöjningen som den försvagade kronan innebär av kunderna.

Foto Fredrik Sandberg / TT
– Ja, så funkar det självklart. Vi sätter priser till vår butik och de väljer hur de sätter priset mot kunden. Men är det varaktiga förändringar så slår det igenom på konsumentpriserna, både hos oss och hos våra konkurrenter.
LÄS MER: Lägre lönsamhet för Ica-gruppen
Slår igenom sucessivt
Prishöjningarna kommer att slå igenom successivt, berättar han för SvD. Valutan har försvagats under en tid, och nu fortsätter kronraset. Per Strömberg säger att Ica ännu inte kompenserat sig för den försvagade kronan fullt ut. Vilket innebär att matpriserna kommer stiga ett tag framöver. Vilket är själva poängen med Riksbankens räntepolitik.