Det har blivit tuffare ekonomiskt för många. Hjälporganisationerna ser nu helt nya grupper som söker hjälp. Det rapporterar Göteborgs-Posten.


Det är långa köer till soppkök och matkasseutdelningar. I spåren av dyrare mat och el behöver allt fler hjälp.
– Gliporna i samhällets skyddsnät har blivit större, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för svenska Röda korset till tidningen.
Räcker inte
Det allt hårdare trycket märks av och Röda korset har fått bygga ut sin verksamhet för att möta efterfrågan. För två år sedan bedrev organisationen hjälp till basala behov som mat, kläder och hygienartiklar på 33 platser i Sverige. Idag är de 108 till antalet. Ändå räcker inte hjälpen till.
– Vi är otillräckliga. Det tror jag att även våra systerorganisationer i civilsamhället känner, konstaterar Martin Ärnlöv.
Traditionellt har Röda korset hjälpt personer som varit tydligt marginaliserade, som asylsökande och papperslösa. Men nu ser man nya grupper dyka upp. Det handlar om pensionärer med låga inkomster, ensamstående föräldrar och funktionsnedsatta som står långt ifrån arbetsmarknaden.
Tog stryk
Ökningen började i samband med pandemin och har accelererat med inflationen de senaste månaderna. Förutom stigande priser finns förklaringar i ökade krav för att få hjälp av socialtjänsten och att fler har otrygga anställningar.
– Det är grupper som tog stryk under corona, som kanske tappade jobbet och nu också har drabbats av inflation och höga räntor. I de flesta fall inte bostadsräntor utan snarare räntor på kreditkort, säger Martin Ärnlöv.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.