Bluff? Missförstånd? Eller bara ren okunskap? Regeringen får stenhård kritik av tunga experter och politiska motståndare för hur det gick till när det nya amorteringskravet beslutades.


Mest läst i kategorin

Det nya amorteringskravet, som införs den 1 mars, väcker debatt. Dels i sak, det kommer att drabba exempelvis pensionärer hårt och orsaka både tröghet och inlåsningseffekter på bostadsmarknaden, enligt experter som E55 talat med. Men även själva processen hur beslutet fattades av regeringen får hård kritik.
En av de tyngsta kritikerna är förre Riksbanksledamoten professor Lars EO Svensson. Bland annat ifrågasätter han Finansinspektionens motivering för att införa hårdare amorteringsregler överhuvudtaget.
– De skäl som Finansinspektionen anfört om räntekänslighet hos hushåll med höga lån håller inte. De har hänvisat till utländska experter, men de har tolkat dem fel. Motiveringen håller inte, säger han till E55.
Han tycker att regeringen har köpt Finansinspektionens förslag alldeles för lättvindigt.
– Det är ytterligare en märklig omständighet. Finansinspektionen ska lämna förslag, men sedan ska regeringen fatta ett slutgiltigt beslut utifrån en egen utvärdering. Fast det har regeringen inte gjort, den har bara godtagit Finansinspektionens förslag. Regeringen har inte behandlat det här seriöst, säger Lars E O Svensson.
Han är inte ensam om att kritisera hur det gått till då beslutet togs. Centerns ekonomiskpolitiske talesman Emil Källström undrar om regeringen verkligen talar sanning om de analyser som ligger till grund för kravet. Till SvD säger han:
– Vilken analys har regeringen gjort? Regeringen har sagt att det gjorts en egen analys, men kan inte visa upp den.
Det tyder på att regeringens egna analys inte finns, anser han. Vilket då innebär att regeringen helt enkelt bluffar om underlaget. Det är väldigt allvarligt, tycker Emil Källström. Regeringen borde talat sanning om underlaget i stället för att försöka få beslutsunderlaget att verka mer omfattande än vad det är, tycker han.
– Det är helt okej att säga”vi har gått på Finansinspektionens analys, vi tycker att den är rimlig och det finns ingen anledning att dubbeljobba”.
Men att hänvisa till något som inte kan granskas, det är skadligt, hävdar han. Det väcker misstankar om att regeringen halkar på sanningen om hur det gick till då kravet beslutades.
– Förtroendet för Sverige som land, och för Sveriges ekonomi har en bra bas – sanningen. Om man har gjort en analys så måste den finnas. Här behövs korten på bordet, säger Emil Källström.
Det hoppas han också få. Nu ska finansmarknadsminister Per Bolund (MP) frågas ut i riksdagen.
LÄS ÄVEN: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
LÄS ÄVEN: Oseriösa telefonförsäljare har fått Konsumentverket att se rött
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare