E55

Expressen: Därför står demokratin onödigt sårbar

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 21 feb. 2022Publicerad: 21 feb. 2022

LEDARSVEPET 21/2 Det är spridda skurar på dagens ledarsidor. Expressen lyfter att det behövs språkkrav för att värna om demokratin och GP skriver om den svenska massarbetslösheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pågår en påverkanskampanj som sprider desinformation om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn. Expressen uppmärksammar risken med att ryktesspridningen kan påverka höstens val och ledarredaktion påtalar därför vikten av språkkrav. “Den som inte kan läsa svenska tillräckligt bra för att följa med i nyhetsrapporteringen, eller läsa domarna i de nu uppmärksammade fallen, kan lätt bli manipulerad”, skriver tidningen. Den svenska demokratin står “onödigt sårbar för påverkanskampanjer”. 

Torbjörn Hållö, gästkolumnist i GP, har ett recept för att bryta den svenska massarbetslösheten. Det behövs satsningar på yrkesprogram så att utbildning hänger ihop med arbetsmarknaden. Det var ett misstag att avskaffa högskolebehörigheten för yrkesprogrammen på gymnasiet. Sverige behöver även införa en expansiv investeringspolitik och lösa dilemmat med invandringspolitiken och arbetslösheten. “Det är helt enkelt inte möjligt att kombinera ett mål om EU:s lägsta arbetslöshet med att ha EU:s högsta invandring. Man måste välja”, skriver Hållö. 

På tal om arbetsmarknaden så skriver Aftonbladets Ingvar Persson om försäkringskassan och att karensdagen är tillbaka om en månad. Det är att gå “tillbaka till en ordning som skapar sjuknärvaro och hälsoproblem”, menar skribenten. Förtroendet urholkas och varannan svensk litar inte på sjukförsäkringen, och så kan det inte vara. För att bygga upp förtroendet måste karensdagen bort.  

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS