Tidigare var det vanligare att kvinnor hade ont om pengar trots att de arbetade. Nu ser det annorlunda ut. Det skriver Göteborgs-Posten.

Mest läst i kategorin
På 1980-talet var den typiska fattiga arbetaren en ensamstående kvinna i 30-årsåldern som gick under fattigdomsgränsen. Idag har det skiftat. Utrikesfödda män har gått om, i takt med att arbetsmarknaden förändras. Det visar en ny studie från Göteborgs universitetet, skriver Göteborgs-Posten.
Män som kom till Sverige på 1980-talet kunde enklare få ett industrijobb vid banden, menar Birgitta Jansson som är docent i socialt arbete, skriver tidningen.
– Idag ser industrijobben annorlunda ut och kräver mer utbildning. I stället finns de tillgängliga jobben i branscher med lägre löner och sämre villkor, bland annat inom lagerhantering, logistik och hemleverans av mat. Här har antalet jobb bara ökat, säger hon och fortsätter:
– Det är bara att tänka inom e-handeln. Det ökar mer och mer och den grupp som kör det till oss består i huvudsak av invandrade män. Och de har inte haft någon bra löneutveckling och heller ingen möjlighet att öka sina inkomster, skriver Göteborgs-Posten.
Förändringen kan också förklaras av en lyckad jämställdhetspolitik i kombination med en misslyckad integrationspolitik. Kvinnor skaffar sig allt högre utbildning och får högre löner, medan invandrade män har svårare att hitta medelinkomstjobb utan utbildning och språkkunskaper, skriver Göteborgs-Posten.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.