LEDARSVEPET 24/11 Statsministeromröstningen och krav för att släppa fram Magdalena Andersson är aktuella ämnen på många ledarsidor i svenska dagstidningar i dag.


Den svenska demokratin fyller hundra år i år och är på tapeten i Aftonbladets ledare med tanke på statsministeromröstningen i riksdagen. Magdalena Andersson var när ledaren skrevs ännu inte vald till Sveriges första kvinnliga statsminister. Ledarskribenten noterar att valet skulle skriva in henne i historieböckerna, men konstaterar att det hade sett ännu bättre ut i historieböckerna om hon blivit tillsatts efter ett ordinarie val. Men oavsett vilket så är hon en förebild.
Expressens ledare tar upp att Vänsterpartiet vill höja garantipensionen och att det är ett krav för att Magdalena Andersson ska bli statsminister. Oseriöst krav anser ledarredaktionen. Det vore i stället bättre att höja bostadstillägget för de fattigaste pensionärerna. Inte att minska avståndet mellan dem som inte arbetat alls och dem som arbetat större delen av sitt yrkesliv i låglöneyrken genom att höja garantipensionen.
Dagens industris ledare skriver om priset för att Vänsterpartiet ska släppa fram Magdalena Andersson och anser att det har uppseendeväckande former. Det handlar om 1000 kronor i garantitillägg i månaden till 700 000 pensionärer. Beslut ska tas separat i vår. Mycket anmärkningsvärd beslutsgång om en jättereform anser ledaren. I dag ska budgeten för 2022 tas, enligt Magdalena Andersson ska tillägget på 2,8 miljarder inte påverka statsbudgeten.
Dagens nyheters ledarskribent har passerat 50-strecket och tycker att det är en välsignelse att ha blivit osynlig och på så sätt slippa våld från andra män på gator och torg. I stället för att bli påpucklad eller skrämd ses han som en liten farbror i hatt och grått skägg. Lika obetydlig som en stolpe eller papperskorg.
Svenska dagbladets ledare hoppas på fler föregångare på bostadsmarknaden. Gruppen med hemlösa växer, det är inte längre missbrukare och sjuka som står utanför. Alla har inte råd med kontantinsats eller tillräckligt lång kötid. Ledaren lyfter Stockholms stadsmission som exempel. De har köpt en tomträtt och planen är att bygga en hyresfastighet med 50 lägenheter som ska gå till människor organisationen möter i sina verksamheter.