Det råder stor psykisk ohälsa bland 85-plussarna, som det sällan talas om. Det skriver Aftonbladet.


Mest läst i kategorin
En tredjedel av alla kvinnor som är 85 år och äldre äter antidepressiva läkemedel. Andelen självmord per 100 000 invånare är högst i åldersgruppen 85+. Det är främst män i den åldern som tar livet av sig. Det skriver reporter Britta Svensson i Aftonbladet och refererar till tidigare studier. Hon är kritisk till att denna åldersgrupp är bortglömd och inte medräknad i många sammanhang. Helt enkelt en åldersdiskriminering.
Hon pekar bland annat på att åldersgruppen inte inkluderas i exempelvis opinionsundersökningar.
-Opinionsundersökningar görs numera på webben för gruppen 18-79 år. Äldre än så sägs inte vara tillräckligt digitalt kunniga för att delta, skriver Britta Svensson och pekar också på att deltagandet i den ålderskategorin går att lösa på annat sätt än digitalt.
När det blev känt att Folkhälsomyndigheten hade för avsikt att bara vända sig till personer upp till 84 år i sin undersökning om hur människor påverkats hälsomässigt under pandemin gick många i taket. Detta eftersom just den ålderskategorin troligtvis är bland de hårdast drabbade. Eva Eriksson, SPF Seniorerna, har varit mycket kritisk. Efter påtryckningar från flera håll kommer 85-plussare att inkluderas i enkäten och får göra sin röst hörd.
Eva Eriksson tycker att detta är ett exempel på olycklig strukturell åldersdiskriminering som inte utövas av en enskild person, utan av en samhällsstruktur, skriver Aftonbladet.
-Det är dags att prata mer om psykisk ohälsa hos äldre, hur den kan behandlas och förebyggas, skriver Britta Svensson i Aftonbladet.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.