A-
A+

Statlig vd nekas ansvarsfrihet

Normal articleNews55

Statliga riskkapitalbolaget Fouriertransforms tidigare vd beviljas inte ansvarsfrihet. Gav sig själv och medarbetare generösa förmåner, avslöjar E55.

Karolina Palutko Maceus

Annons

Annons

Det statliga riskkapitalbolaget har inte varit någon lysande affär för skattebetalarna. Förra året gjorde man en förlust på nästan 100 miljoner kronor. Samtidigt har den tidigare vd:n Per Nordberg inte beviljats ansvarsfrihet för 2017, kan E55 avslöja.

Efter att ha varit vd sen 2010 tvingades han i fjol lämna bolaget efter misstankar om regelöverträdelser som också polisanmäldes. Det handlar bland annat om generösa förmåner som han gett sig själv och medarbetare och som det inte har skattats för korrekt.

Exklusiv hälsoklubb

Enligt E55:s källor ska man ha haft medlemskap på den exklusiva hälsoklubben “Exclusive training” belägen centralt i Stockholm. Hälsoklubben beskriver själv verksamheten på sin hemsida med förstklassig service för ett begränsat antal medlemmar.

LÄS MER: Skattepengar gick till anrik tennisklubb
LÄS MER: 8 miljoner i fallskärm i statligt bolag

Medlemskapet kostar 22 260 kronor årligen men då ingår en massage, en naprapatbehandling och en slags screening av kroppen. Frukost ingår alltid och du slipper tvätta träningskläderna själv. Ska du träna med en personlig tränare, vilket är något klubben rekommenderar, kostar den 775 kronor per gång.

”Baserat på vad som framkommit i styrelsens och vår egen utredning finns en risk för att bolaget lidit ekonomisk skada till följd av den tidigare verkställande direktörens handlande, bland annat genom kostnader för rättelser och utredning. Det föreligger därför skäl att avstyrka ansvarsfrihet för den tidigare verkställande direktören”, skriver Deloitte-revisorn Kent Åkerlund.

Deloitte ger bolaget också en anmärkning och konstaterar att bolaget inte följt lagar och regler.

”Under 2017 har avdragen skatt och sociala avgifter vid flera tillfällen inte rapporterats med korrekta belopp. Bolaget har därmed ej fullgjort sina skyldigheter enligt skattebetalningslagen.”

3 miljoner i kostnader

Polisen lade ned ärendet. Men att vd:n inte beviljats ansvarsfrihet innebär att staten har möjlighet att återkomma i frågan vid senare tillfälle. Hittills har utredningar och korrigeringar kostat skattebetalarna omkring 3 miljoner kronor, erfar E55.

–Att skatter och avgifter sköts på ett korrekt sätt är A och O i ett statligt bolag. Det får inte finnas några tveksamheter kring det, säger Fouriertransforms ordförande Peder Hasslev till E55 utan att vilja kommentera några belopp. Peder Hasslev är även vd i statliga riskkapitalbolaget Saminvest som sen två år tillbaka är moderbolag till Fouriertransform.

Fouriertransform bildades 2008 efter ett riksdagsbeslut. Bolaget fick med sig en pengasäck på 3 miljarder som till en början framför allt skulle fungera som en hjälpande hand för den krisande fordonsindustrin.

En avveckling av innehaven i Fouriertransform pågår. Vid andra kvartalets utgång var investeringarna värda 1,3 miljarder kronor.

Karolina Palutko Maceus
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss