A-
A+

Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer

Fönstertvätt, trädgårdshjälp eller gardinbyte - nu blir det nobben för kontant betalning, enligt ett nytt förslag från regeringen. Men pensionärsorganisationerna är kritiska.

e55

Regeringen föreslår nu att det ska bli förbjudet att betala kontant för till exempel Rut- och Rot-tjänster, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Kontanter gör det möjligt att fuska, enligt finansminister Magdalena Andersson. Därför ska alla som använder Rut- och Rot-tjänster tvingas betala elektroniskt framöver.

– De allra flesta svenskar betalar de här tjänsterna elektroniskt. Det är en väldigt liten andel som gör det kontant, men gör man det så får man gå över till elektronisk betalning, men på vägen så bidrar man då till att minska risken för fusk och det är ju bra för alla i Sverige, säger Magdalena Andersson till Sveriges radio.

Rot-arbeten, som innebär om- och tillbyggnad, kostar oftast mer pengar än enklare Rut-tjänster som städning och trädgårdshjälp. Det kanske inte är så vanligt att betala Rot-jobben kontant, men däremot Rut-arbeten. Pensionärsorganisationerna är kritiska till ett förbud

– Väldigt många pensionärer använder Rut-tjänster, och väldigt många kan inte använda digitala betalningsmedel. Jag förstås finansministerns vilja att bekämpa fusket. Men det här kommer att drabba många äldre, säger Anna Eriksson, pressekreterare på pensionärsorganisationen SPF.

Ett stopp för kontanter kan innebära att pensionärer inte längre kan använda Rut-tjänster, tror hon.

– Då får de till exempel byta gardinerna själva, och kanske ramla och slå sig. Utifrån äldres synvinkel är inte det här genomtänkt. Det vore bättre med något mellanting. Men det är klart att äldre inte heller tycker att det ska fuskas, säger Anna Eriksson.

Malin Wennberg på PRO konstaterar att det generellt sett är illa att utesluta vissa grupper ur ett system, som alla de som av olika skäl inte kan eller vill använda elektroniska betalningsmetoder.

– För varje gång man hittar på något där kontanter inte får användas påskyndas vägen mot det kontantlösa samhället. Det blir problem för dem som inte kan hantera elektroniska betalningar. Det är dels äldre, men även andra grupper, säger Per Lundström, kanslichef på pensionärsorganisationen SKPF Pensionärerna.

Han tror inte att ett kontantförbud för exempelvis städ- och trädgårdshjälp kommer påverka den ekonomiska brottsligheten nämnvärt.

– Självklart ska man stävja fusk. Men den som vill fuska använder nog andra metoder än just Rut-tjänster mot kontant betalning. Jag tror knappast att ett kontantförbud kommer hindra fusk, säger Per Lundström.

 

LÄS ÄVEN: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
LÄS ÄVEN: Oseriösa telefonförsäljare har fått Konsumentverket att se rött
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss