News55

Här är expertens fyra tips för en bra ekonomi 2024

För många i Sverige var 2023 ett tufft år ekonomiskt. Riksbanken höjde räntan och inflationen gjorde det mesta dyrare. Här är fyra tips för att undvika problemen 2024.
e55
e55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

För många i Sverige var 2023 ett tufft år ekonomiskt. Riksbanken höjde räntan och inflationen gjorde det mesta dyrare. Här är fyra tips för att undvika problemen 2024.

ANNONS
ANNONS

Årets första månad brukar alltid vara den tuffaste och många svenskar fick se sin januarilön försvinna snabbt. Enligt färska siffror från SCB så steg inflationen till 3.3 procent och en del experter menar att Riksbanken kommer att behöva gå försiktigt fram med sin första räntesänkning.    

Det finns dock en hel del man kan göra för att hantera den oroliga ekonomin. Américo Fernández, privatekonomen på SEB, tipsar om att skapa en hållbar plan för hela året.

– Jag tycker att det är en hygienfaktor i en sund ekonomi. Det är många saker som händer som vi inte kan förbereda oss på, då är det jätteviktigt att göra en plan tidigt på året. Det minskar den ekonomiska stressen och ångesten som många får, säger han till TV4.   

Han tipsar också om att ha rimliga mål.  

– Sätt inte heller upp för ambitiösa mål utan var realistisk. Det kan handlar om små saker som du drar in på, säger han. 

Expertens fyra tips för 2024

För att få en lyckad planering har Américo Fernández fyra konkreta tips: 

Ekonomisk hälsocheck: Gå igenom din ekonomi. Få en överblick över räkningar, krediter, sparande och andra utgifter. Skriv sedan ner månad för månad vad du har för inkomster och utgifter. 

ANNONS

Konsumtionsmål: Det andra tipset innebär att få en bild över hur årets konsumtion kommer att se ut. Gör en plan för semestrar, födelsedagar, skolstart och julen. Lägg in vad det får kosta. 

Sparmål: Efter att ha färdigställt de två första punkterna kan du sedan se hur mycket du behöver spara per månad. Américo Fernández syftar på sparande till både konsumtion, men även till buffertkontot. 

ANNONS
ANNONS